Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
Sportowcy często sięgają po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od [...]
[...] J. Filipiak, Umiera się na niewydolność serca, a nie na „podwyższony cukier https://swiatlekarza.pl/prof-krzysztof-j-filipiak-umiera-sie-na-niewydolnosc-serca-a-nie-na-podwyzszony-cukier/ Maruyama K. „Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976 [...]
Prawie wszyscy wiemy, iż tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” [...]
Od kiedy pamiętam, w Internecie demonizuje się wszystkie makroskładniki żywieniowe. O białku mówi się, że obciąża i niszczy nerki, co nie jest prawdą. O węglowodanach krążą opowieści, że są szkodliwe dla zdrowia, sylwetki, że powodują cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]
Wystarczy, choć pobieżnie śledzić doniesienia naukowe albo choćby czytać ten portal, aby znać pojęcie wolnych rodników i co złego ich duża ilość (i/lub utrzymujący się podwyższony ich poziom), może wyrządzić w naszym ciele. Naukowcy wiążą nadmiar wolnych rodników z takimi chorobami jak: choroby układu sercowo- naczyniowego, wybrane rodzaje [...]
Witam , byłem przekonany że skoro insulina np po 2 godzinach od posiłku zostaje wysoko to człowiek ma niski poziom glukozy (hipoglikemia), ale po czytaniu na ten temat jestem skołowany (mam problemy z insuliną i chcę wiedzieć czemu jestem taki zmęczony) ,, Im częściej poziom insuliny jest wysoki, tym trudniej jej obniżać poziom cukru we [...]
Moje pierwsze tłumaczenie /-)_ Tekst w oryginale znajduje się TUTAJ 10 udowodnionych zdrowotnych korzyści diet low-carb i ketogenicznej. Diety niskowęglowodanowe (dalej: low-carb) od lat wzbudzają kontrowersje. Pierwotnie zostały one zdemonizowane przez specjalistów „tłuszczofobów” od zdrowia oraz przez media. Ludzie wierzyli, że diety te, na [...]
[...] pozwala na pozyskiwanie energii z glukozy zgromadzonej w watrobie i w miesniach. Czyli inaczej mowiac przyspiesza rozpad glikogenu. Leucyna Stymuluje synteze bialek. Obniza podwyzszony poziom cukru we krwi, sprzyja takze gojeniu sie skory, miesni i kosci. Izoleucyna Bardzo podobna w dzialaniu do poprzedniczki, dodatkowo niezbedna w syntezie [...]
Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]
Znalazlem na dysku jakis art o kreatynie. Chcialem go dac do innego postu, ktory jest kilka postow nizej (o kretce) ale trudnop by go było znalezc Ale jesli to info jest jakies nie potrzebne lub cos takiego to mozna usunac tego topica. Historia kreatyny w sporcie Od dawna wiadomo, że kreatyna wspomaga wyczyn sportowy. W latach siedemdziesiątych i [...]
POCZYTAJCIE SOBIE TROCHE O KREATYNIE Historia kreatyny w sporcie Od dawna wiadomo, że kreatyna wspomaga wyczyn sportowy. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych wielu sztangistów próbowało zwiększać zapasy kreatyny w mięśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągać lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów [...]
Według opinii wielu kobiet, mężczyźni o przesadnie umięśnionej sylwetce ciała są nie tylko mniej pociągający wizualnie, ale ponoć także kiepsko sprawdzają się w łóżku. Wielu z nich, pomimo młodego wieku cierpi na rozmaite zaburzenia seksualne, utrudniające lub całkowicie uniemożliwiające odbycie stosunku. No cóż, wszystko wskazuje na to, że [...]
WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW :) DLA ZAINTERESOWANYCH STRESZCZAM WG. MNIE ŚWIETNĄ METODĘ ODZYWIANIA CHODZI MI O METODĘ MONTIGNACA DIETA MONTIGNAC Chcesz schudnąć jedząc do syta i nie licząc kalorii? Chcesz chudnąć spożywając spaghetti, wino czy czekoladę? KORZYŚCI PŁYNĄCE Z ODŻYWIANIA METODĄ MONTIGNAC - utrata masy ciała, dojście do optymalnej [...]
Na początek krótka lekcja anatomii i fizjologii Prącie składa się z długiego trzonu i rozszerzonego zakończenia zwanego żołędzią, a całość okryta jest ściśle przylegającą powłoką skórną. Jedynie w okolicy żołędzi znajduje się luźny fałd skórny zwany napletkiem. W niektórych przypadkach, ze względu na utrzymanie odpowiedniej higieny lub w myśl [...]
Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]